Yip Man (Wing-Chun)Yip Man (1 oktober 1893 – 2 december 1972) was de eerste grootmeester die openlijk les gaf in de Chinese martial arts ‘Wing Chun’. Hij had diverse leerlingen die later zelf martial arts leraren werden, waaronder de legendarische Bruce Lee. Yip Man was de laatste Wing Chun leerling van Chan Wa-shun toen deze 70 jaar oud was. Hij was de tweede zoon van een zeer welgestelde familie en kreeg buitengewoon traditioneel Chinees onderwijs. Toen Yip Man dertien jaar oud was begon hij met het leren van Wing Chun. Door de hoge leeftijd van zijn leraar, kreeg hij de meeste lessen van zijn assistent Ng Chung-sok.

Na drie jaar overleed Chan Wah, maar één van zijn wensen voor zijn dood was dat Ng de lessen van Yip zou voortzetten. Op 16-jarige leeftijd gaat Yip Man naar het St. Stephen’s College in Hong Kong, een school voor rijke families en buitenlanders die in Hong Kong woonden. Volgens een traditie daagden zijn klasgenoten hem uit om zijn martial arts vaardigheden uit te proberen op een oudere man. De man versloeg hem met enkele slagen. De oude man bleek Leung Bik te zijn, de zoon van zijn leraar. Na deze ontmoeting zette Yip Man zijn trainingen voort onder Leung Bik.

Toen Yip Man op 24-jarige leeftijd terugkeerde naar Foshan waren zijn Wing Chun technieken aanzienlijk verbeterd. In Foshan werd hij politie-officier. Hij had officieel geen Wing Chun school, maar trainden diverse collega’s, vrienden en familieleden. Chow Kwong-yue was zijn beste student, maar hij stapte in het zakenleven en stopte met martial arts. Twee van zijn andere leerlingen, Kwok Fu en Lun Kai werden zelf Wing Chun leraren. Tijdens de Japanse bezetting van China, weigerde Yip Man verscheidene uitnodigingen om de Japanse troepen te trainen.

Aan het eind van 1949 besloot hij zonder zijn familie naar Hong Kong te vluchten voor de communisten. In Hong Kong opende hij een martial arts school. In het begin ging het moeizaam omdat vrijwel al zijn studenten na een paar maanden stopten. Hij vershuisde zijn school enkele malen en toen ging het beter. Hij leidde enkele van zijn leerlingen op zo’n hoog niveau op dat ook zij een eigen school konden openen. Bruce Lee, Yip Man’s beroemdste pupil, trainde onder hem van 1954 tot 1957.

Sommige van zijn leerlingen namen het in gevechten op tegen andere martial artists. Hun overwinningen zorgden ervoor dat de reputatie van Yip Man als leraar nog beter werd. In 1967 richtte Yip Man met enkele van zijn leerlingen de ‘Hong Kong Ving Tsun Athletic Association’ op. Zijn Wing Chun systeem verspreidde zich over de hele wereld en telt vele duizenden beoefenaars. Op 2 december 1972 overleed Yip Man aan keelkanker.