Wim Ruska (Judo)Willem ‘Wim’ Ruska (Amsterdam, 29 augustus 1940) is een voormalig Nederlands Judoka. Olympisch goud in het zwaargewicht en in alle categorieën (1972). Twee keer wereldkampioen zwaargewicht, Europees kampioen (2x) in dezelfde klasse en in alle categorieën. Bij de WK in Mexico (1969) greep hij zilver. Wim Ruska is hiermee de grootste Nederlandse Judoka aller tijden. De blonde Amsterdammer Wim Ruska tekende al op 15-jarige leeftijd bij de marine. Op de Karel Doorman kwam Ruska voor de eerste keer in aanraking met de judosport. De kwartiermeester gaf judoles in de hangar. Hij zag wel wat in het natuurtalent Ruska en nodigde hem uit mee te trainen.

Al na een paar maanden speelde Ruska met de tegenstanders alsof het beginnelingen waren. De basis voor een schitterende judocarrière was gelegd. In Freiburg won Ruska zijn eerste grote buitenlandse wedstrijden. Hij versloeg, op snelheid en techniek, de viervoudig Europese kampioen Desailly. Bij de wereldkampioenschappen in Salt Lake City in 1967 versloeg Ruska – de ‘lichte” zwaargewicht met zijn 110 kilogram – met ongeëvenaarde techniek en explosiviteit achtereenvolgens de Duister Glahn, de Japanner Matsusaka en de Rus Kidnadze.

In de finale moest Ruska het opnemen tegen de Japanner Maejima. Met een armworp werd eerst een half punt en daarna een vol punt gescoord. Deze was zo hard, dat de Japanner nog minstens drie keer stuiterde voor hij tot stilstand kwam op de mat. De teleurstelling bij de Japanner was zo groot, dat hij nooit meer een voet op de mat heeft gezet. Bij de wereldkampioenschappen van 1971 in Ludwichshafen werd Ruska voor de tweede keer wereldkampioen. De grootste overwinningen zouden nog volgen.

Ruska wilde zijn imposante judocarrière afsluiten met een gouden medaille bij de Olympische Spelen van München in 1972. Hij kwam uit in twee categorieën. In het zwaargewicht boven 93 kilogram zaten grootheden als de Rus Onashvili, de Japanner Nishimura en niet te vergeten de Duitser Glahn. Tegen de laatste stond Ruska in de finale. Glahn moest binnen 1 minuut en 43 seconden het onderspit delven door een explosieve heupworp. Ruska had zijn eerste gouden olympische plak op zak.

In zijn tweede finale stond Ruska tegenover de Rus Kusnetzov. Met een briljante schijnbeweging werd Kusnetzov tegen de mat gewerkt en Ruska kon een houdgreep aanzetten van de zijkant. De oersterke Kusnetzov kon geen vin meer verroeren. Ruska deed wat niemand ooit had gepresteerd. Hij was de enige judoka die twee keer olympisch goud op dezelfde spelen won.

Helaas werden de unieke prestaties van Wim Ruska overschaduwd door de aanslagen op de Israëlische ploeg die enkele dagen daarvoor plaatsvonden. Hij heeft nooit de erkenning gekregen die hij verdiende. Na zijn actieve judocarrière ging Wim Ruska aan de slag als portier op de Amsterdamse Wallen. Met het geld dat hij met zijn werk als portier en als showworstelaar verdiende opende hij in de jaren ’90 een café in Wormerveer: De Gladoor. Eén van zijn grootste hobby’s was zeezeilen, en dan het liefst alleen. In 2001 kreeg hij een herseninfarct dat hem deels lichamelijk gehandicapt maakte en zijn spraakvermogen grotendeels wegnam.

Meer op WimRuska.nl