Shaolin Tempel ( Song Chan, China)De Shaolin Tempel is een Chan Boedistische tempel in Song Chan in de provincie Zhengzhou in China. Deze tempel annex klooster werd in de 5de eeuw gesticht en heeft grote bekendheid vergaard op het gebied van Shaolin Kung Fu. De Shaolin tempel werd gebouwd op de noordzijde van Shaoshi, de westelijke piek van de Song berg, een van de heilige bergen van China. Keizer Xiaowen van de Wei dynastie gaf opdracht tot de bouw in 477. De eerste abt van het klooster was Batuo, ook wel Bhadra genoemd.

De tempel is door de eeuwen heen veelvuldig herbouwd. Het bekendste verhaal dateert uit 1644 toen de tempel in opdracht van de Qing regering werd verwoest. Door deze verwoesting werd echter het Shaolin Kung Fu door China verspreid. Er waren namelijk 5 voortvluchtige monniken die de vechtkunst maar al graag leerden aan een ieder die interesse had. In 1928 zette krijgsheer Shi Yousan het klooster in brand. Hierdoor werd 90% van het complex verwoest en ging ook vele manuscripten uit de bibliotheek verloren.

Er is bewijs dat het Shaolin Kung Fu in de 18de en 19de eeuw werd geëxporteerd naar Japan. Het Okinawa Shorin-ryu karate betekent namelijk “kleine shaolin”. Andere overeenkomsten kunnen worden gezien in oude Japanse handleidingen voor martial arts.

De culturele revolutie die werd gestart in 1966 was niet positief voor het klooster. Toen het Rode Leger vijf monniken in hectenis nam en ze publiek aan de schandpaal nagelde, kwam er verzet vanuit de hele wereld. Er werd geld ingezameld om de tempel in ere te houden en dit is gelukkig gelukt. Op 19 en 20 augustus 1999 werd een Dharma bijeenkomst gehouden in de Tempel. Hierbij werd de Boeddhistische meester Shi Yong Xin benoemd tot nieuwe abt. Hij is de 13de in de rij. In maart 2006 werd Vladimir Putin het eerste buitenlandse staatshoofd dat een bezoek bracht aan het klooster.