Rorion Gracie (Braziliaans Jiu-Jitsu)De oudste zoon van Helio Gracie, Rorion, droeg al een ‘gi’ voordat hij kon lopen. Toen hij twee jaar oud was gaf hij al publieke demonstraties met zijn vader. Al op jonge leeftijd begon hij met les geven in jiu-jitsu, onder toeziend oog van zijn vader. Hij omarmde de principes en technieken die zijn vader had ontwikkeld en is verantwoordelijk voor de enorme explosie van jiu-jitsu wereldwijd. Rond kerst 1969 kwam Rorion in de Verenigde Staten voor een vakantie van 3 maanden. Na familie bezocht te hebben in New York en Washington DC, ging hij naar Californië en verbleef in de jeugdherberg Hollywood YMCA. Zijn vliegticket en zijn geld had hij veilig opgeborgen in een kluisje van de YMCA.

Toen het een paar weken later tijd was om naar huis te gaan, kwam hij er achter dat de receptionist zijn geld en zijn ticket had gestolen. Hij wilde het niet tegen zijn ouders vertellen en zei tegen hen dat hij besloten had om langer in Californië te blijven. Via een vriend kreeg hij een baantje in een hamburgerkraam in de San Fernando Valley, even ten noordwesten van Los Angeles. Binnen een paar dagen trok hij in bij de familie van een collega. Ondertussen is het 1970, de tijd van vrede, flower-power en rock and roll. Jimi Hendrix en Janis Joplin staan hoog in de hitlijsten. Na 6 maanden raakt Rorion verveeld en wil terug naar Brazilië.

Maar omdat hij nu zo dichtbij was, wilde hij lang genoeg blijven om Hawaii te bezoeken. Hawaii was prachtig, totdat zijn geld opraakte. Het prachtige paradijs veranderde dramatisch. Terwijl hij zocht naar een baan, was hij zo blut dat hij moest bedelen en slapen op straat. Uiteindelijk slaagde hij er eind 1970 in om terug te keren naar Brazilië. In 1992 ging hij terug naar Amerika tijdens de zomer. Toen ging hij terug naar Brazilië en hij schreef zich in op de Universiteit van Rio de Janeiro. Na vijf jaar mocht hij zich meester in de rechten noemen.

Na een kort huwelijk en twee kinderen nam hij de belangrijkste besluit van zijn leven. In 1978 landde hij in New York met iets meer dan $ 2,000 in zijn zak en een droom: de jiu-jitsu van zijn familie wereldwijd populair te maken. Rorion verhuisde naar Zuid-Californië en via vrienden die hij op zijn eerste trip had ontmoet, kreeg hij wat werk voor films en televisie. In diezelfde tijd legde hij wat matten in zijn garage en iedereen die hij ontmoette kreeg een gratis introductieles aangeboden. Als ze dan een vriend mee brachten kregen ze nog een gratis les. Tien vrienden betekende tien gratis lessen, enz. Het was hard werken maar het gaf wel het gewenste resultaat.

In 1989, hij was ondertussen hertrouwd en kreeg nog vijf kinderen, gaf hij inmiddels les aan 120 leerlingen in zijn garage. Er stonden 80 mensen op de wachtlijst en deze groeide nog steeds. Rorion liet zijn broer Royce overkomen naar Amerika en deze hielp hem met lesgeven. Door zijn contacten in Hollywood begon Rorion met het choreograferen van vechtscenes in films zoals ‘Lethal Weapon’ en ‘Lethal Weapon 3′ waar hij werkte met Mel Gibson en Rene Russo. Daarnaast heeft Rorion diverse martial arts instructievideo’s geproduceerd. De video ‘Gracie Jiu-Jitsu In ActionTM’ werd in 1988 gemaakt en werd internationaal zeer populair.

Enkele van de meest prominente martial artists van Amerika kwamen naar Torrance om lessen te volgen en al snel zagen ze in hoe belangrijk het was om Gracie Jiu-Jitsu toe te voegen aan hun eigen stijl. In 1989 waren ze letterlijk uit Rorion’s garage gegroeid en de ‘Gracie Academy’ opende zijn deuren. In 1993 ontwikkelde Rorion het concept ‘Ultimate Fighting Championship’. Royce stapte in de ring en liet iedereen voor eens en voor altijd zien wat Gracie Jiu-Jitsu inhield. De wereld van de martial arts zou nooit meer hetzelfde zijn.