Rob Kaman (Muay Thai)Rob ‘The Dutchman’ Kaman is op 5 juni 1960 geboren in Amsterdam. Rob Kaman is een negenvoudig kickboxing en Muay Thai wereld kampioen. Rob Kaman wordt beschouwd als een van de beste kickboksers ooit. Rob Kaman werd vaak ‘Mr. Low Kick’ genoemd vanwege zijn gevreesde low kicks die hij vaak inzette aan het begin van een verwoestende aanval. Rob Kaman won partijen door vrijwel elke mogelijke techniek te gebruiken: high kicks, stoten, combinaties, low kicks, enzovoort. Kaman was een intelligente vechter die altijd een stap voor lag op zijn tegenstander.

Als jongen speelde Kaman in de jeugd van Ajax. Hij was een goede voetballer, maar teamsporten waren niks voor hem. Op 16-jarige leeftijd begon hij met martial arts. Hij startte met een Indonesische martial art; Pentjak Silat. In 1978 begon hij met Muay Thai training bij Mejiro Gym onder de legendarische trainer Jan Plas. Zijn eerste gevecht in Thailand was tegen Dennoi, een lokale kampioen. Kaman won door een knock out en werd gevraagd het op te nemen tegen Lackchart, een Thaise kampioen. Hij verloor het gevecht dat in Bangkok plaatsvond, maar leerde wel veel van deze nederlaag.

Op 23 september 1983 vocht hij tegen John Moncayo voor de WKA wereldtitel kickboksen. Zijn tegenstander ging knock out in de derde ronde na een low kick van Kaman en hij werd de eerste Europese wereldkampioen kickboksen ooit. Op 12 januari 1984 nam hij het op tegen Payap Premchai, de kampioen van Thailand, in de Jaap Edenhal in Amsterdam. Na een grandioos gevecht won Rob Kaman na een unaniem jurybesluit op punten. In april 1984 nam hij het opnieuw op tegen Moncayo, dit keer in Miami, Florida. Hij sloeg Moncayo knock out in de tweede ronden. Aan het eind van fat jaar versloeg hij de goede Thaise vechter Samart Prasanmirt in Hong Kong en won hij van Jean Marc Tonus in een gevecht om de Europese titel full contact.

Gedurende het jaar 1985 wint hij van Larry McFadden door een knockout in de derde ronde en drie maanden later neemt hij wraak op Lakchart. Hij slaat de Thai knock out in de vierde ronde. Na dit gevecht neemt Kaman het in Amsterdam om tegen een aantal verschillende vechters: Ernest Simmons (WKA regels), Ernesto Hoost(WKA regels), Payap (Muay Thai regels), Roger Hurd (WKA regels) en Sittisak (Muay Thai regels). Hij wint ze allemaal en aan het eind van 1987 vragen de Japanners hem om in hun land te komen vechten. Zijn eerste gevecht in Japan was tegen Lakchart. Rob slaat hem knock out in de eerste ronde.

Japan wordt ‘Kaman-gek’ en vanaf dan vecht hij talloze keren in Japan. Hij vocht tegen Kirkwood Walker, Hansu Premchai, Santiago Garza, Don Nakaya, Nielsen, Carmichael (VS) en O’reagan (Ierland). Hij wint de partijen allemaal. Op 9 april 1989 vecht Kaman weer een keer in Nederland, dit keer tegen Jan Wessels uit Arnhem. Rob Kaman organiseert het evenement en heeft hierdoor niet de tijd om zich goed op het gevecht voor te bereiden. Hij verliest het gevecht en veel mensen dachten dat zijn carrière voorbij was. Aan het eind van het jaar kwam hij terug en versloeg hij Jan Wessels door hem in de 2de ronde knock out te slaan in een gevecht om de WKA titel.

In het jaar 1990 speelt Rob in de film ‘Bloodfist’ met Don Wilson en Billy Blanks. Hij vecht dat jaar drie partijen tegen Changpuek Kiatsongrit uit Thailand, tegen Eddy Matthieu uit Frankrijk en in de zomer tegen Peter Smit. Peter Smit was een nieuwkomer en Europees kampioen WKA. Net voor het gevecht wordt Kaman vader van zoon Gaby. Rob Kaman verliest de partij en bijna iedereen dacht dat het koninkrijk van Rob Kaman was gevallen. Kaman kwam opnieuw terug. Hij vecht tegen de Japanner Nishi in Japan en wint door een knock out in de eerste ronde.

De promotors in Nederland organiseren een supergevecht tegen Ernesto Hoost. Hoost was favoriet, maar het lukte Kaman om Hoost knock out te slaan in de vijfde ronde. Volgens veel kickboksfans is het gevecht tussen Kaman en Hoost het beste gevecht ooit op Nederlandse bodem. Op 29 juni 1991 neemt Kaman het op tegen Luc Verheye in Frankrijk voor de WKA wereldtitel. Luc Verheye had Peter Smit verslagen en was de nieuwe wereldkampioen. Dit duurde niet lang, want Kaman won van Verheye en pakte zijn titel terug. Hij vocht in Frankrijk tegen vechters als Rick Roufus, Mark Russell, Justin Ward, Zito Polyo enz. Een van zijn beste partijen was tegen Marek Piotrowski, die hij versloeg na een knock out in de zevende ronde.

Op 20 juni 1992 vocht Rob Kaman ‘the fight of the fights’ tegen Jean Yves Theriault, één van de beste full contact kampioenen ooit. Rob won de partij na een technisch knock out en werd de nieuwe ISKA wereldkampioen. Tegelijkertijd was hij wereldkampioen WKA kickboksen en wereldkampioen in Muay Thai. Op 26 november 1993 vocht Rob Kaman voor het eerst in drie jaar weer in Nederland, dit keer tegen een andere groot kampioen uit Nederland: Rick van der Vathorst. Kaman sloeg hem knock out in de tweede ronde en toonde het Nederlandse publiek dat hij na al die jaren nog steeds de beste was.

Aan het eind van dat jaar produceerde Nikko Toshogu Press 8 video’s over Muay Thai training met Rob Kaman en een video met hoogtepunten en knock outs van zijn carrière. Kaman speelde ook in twee films met Jean Claude van Damme, ‘Maximum Risk’ en ‘Double Team’ met Dennis Rodman en Mickey Rourke. Hierna vocht hij nog een partij in Frankrijk, dit keer in Marseille, tegen een nieuwkomer uit Nederland: Orlando Breinburg. Hij won na een technisch knock out in de derde ronde.

In 1995 nam hij deel aan het K-2 toernooi in Parijs. Zijn eerste partij was tegen Lavelle Robinson en hij won na een knock out. Zijn tweede gevecht was tegen de Australiër Tosca Petridisand en hij won opnieuw. In de finale, na al twee partijen gevochten te hebben die avond, moest hij het opnemen tegen de Fransman Jerome Turcan. Rob was geblesseerd geraakt tijdens zijn eerdere gevechten en tijdens de vierde ronde bloedde hij zo erg dat iedereen verbaasd was dat hij Turcan knock out schopte met twee fantastische high kicks aan het eind van de ronde. Na al zijn wereldtitels won hij ook nog het K-2 toernooi in Parijs.

Na nog een paar partijen in de jaren daarna, besloot Rob na te veel blessures en nog een film met Jean Claude van Damme (The Legionnaire), een eind aan zijn imposante carrière te maken. Rob besloot zijn laatste partij in Nederland te vechten waar het allemaal was begonnen. Op 24 oktober 1999 vocht hij voor de laatste keer. Hij nam het op tegen Alexey Ignashov, een 21-jarige amateur wereldkampioen kickboksen. Na een tijdperk vol successen was er uiteindelijk een eind aan zijn loopbaan gekomen. Het publiek gaf hem een staande ovatie toen hij voor de laatste keer de ring instapte. Rob won het gevecht op punten maar na de partij zei hij dat zijn tegenstander de echte winnaar was en gaf zijn beker aan Alexey Ignashov.