Onderdelen van Wing Chun omvatten praktijk, efficiency en economie van beweging. Deze basis filosofie kan beoefenaars goed helpen bij het perfectioneren van deze krijgskunst. De Principes van Wing-Chun zijn natuurlijk belangrijk.

Praktijk – Wing Chun technieken leggen de nadruk op de praktijk en efficiency om zodoende zo effectief mogelijk te zijn. Slagen zijn er op gericht om de tegenstander te verwonden dan wel uit te schakelen. Efficiency in Wing Chun is gebaseerd op het concept dat de kortste afstand tussen twee punten een rechte lijn is.

Efficiency – Wing Chun gelooft in het gebruiken van zo weinig mogelijk kracht in elke gevechtssituatie. Het gaat erom dat de juiste beweging met de juiste snelheid wordt uitgevoerd om de opponent te verslaan. Dit wordt bereikt door balans, lichaamshouding en ontspanning. Het Chinese gezegde “4 taels to move 1000 catties” bewijst hoe weinig kracht er nodig is om een grote prestatie te verwezenlijken. Wing Chun maakt gebruik van blokken en tegenaanvallen in dezelfde beweging in plaats van twee afzonderlijke bewegingen. Het opvangen van een stoot kan worden gebruikt als blok om vervolgens direct terug te stoten. De houding van het lichaam is van belang omdat alleen dan de kracht precies kan worden gericht.

Economie van beweging – De meeste aanvallen die worden getraind bij Wing Chun worden uitgevoerd in een rechte lijn naar het doelwit. Zodoende wordt de structuur van het doelwit verstoord. De theorie van Wing Chun is om te focussen op de middenlijn, een denkbeeldige verticale die de vitale delen (keel, hart, maag en kruis) van een opponent opdeelt. De Wing Chun stoot bijvoorbeeld wordt uitgevoerd vanaf het centrale deel van de borst in plaats van diagonaal vanaf de schouder. Dit helpt bij het leren van het middenlijn concept. In de latere vormen wordt de stoot wel diagonaal vanaf de schouder uitgevoerd richting de middenlijn. Dit wordt gedaan om de afstand korter te maken.