Mike Tyson (Boksen)Michael Gerard Tyson (Iron Mike) werd op 30 juni 1966 geboren in New York City. In 1984 werd hij zwaargewicht kampioen van de National Golden Gloves. Het jaar daarop begon hij zijn professionele bokscarrière. Hij was een bokser met een dodelijke stoot en hij versloeg 15 van zijn eerste 25 tegenstanders via een knock out in de eerste ronde! Mike Tyson versloeg Trevor Berbick in een gevecht om de WBC titel in 1986 en hij werd hiermee de jongste zwaargewicht kampioen (20 jaar, 145 dagen).

In 1987 veroverde hij ook de WBA titel door James Smith te verslaan. Na een 12 ronden durend gevecht wijst de jury Tyson aan als winnaar. Later dat jaar pakt Tyson ook de IBF titel door Tony Tucker te verslaan. Hij is de eerste bokser sinds 1978 die deze drie titels op zijn naam heeft staan. In 1990 verliest hij de wereldtitel in een partij tegen James ‘Buster’ Douglas. Tyson gaat in dit gevecht knock out.

Tyson was een groot kampioen, maar in zijn privéleven gaat er het nodige mis. Zijn stormachtig verlopen huwelijk met actrice Robin Givens loopt op de klippen en hij raakt betrokken bij diverse vechtpartijen in het uitgaansleven. Het dieptepunt volgt in 1992 als hij wordt veroordeeld voor het verkrachten van ‘Miss Black Rhode Island’ Desiree Washington in een hotelkamer in Indianapolis. Hij zit drie jaar in de gevangenis en hier bekeert hij zich tot de Islam. Als moslim heet Tyson Malik Abdul Aziz.

Nadat hij in 1995 vrij komt vecht hij diverse ‘come back’ partijen. Tyson heroverde de WBC en WBA titels en nam het in november 1996 op tegen Evander Holyfield. Weinig mensen gaven Holyfield een kans, maar desondanks versloeg hij Mike Tyson na een technisch knock out in de elfde ronde. In juni 1997 kreeg Tyson opnieuw een kans tegen Holyfield. Het gevecht in Las Vegas werd ‘The Sound and the Fury’ gedoopt. Het startgeld was enorm (Tyson $ 30 miljoen en Holyfield $ 35 miljoen).

Het werd al gauw één van de meest noemenswaardige sportwedstrijden ooit. De partij werd aan het einde van de derde ronde stopgezet en Tyson werd gediskwalificeerd voor het bijten in de oren van Holyfield. De partij werd al eerde stilgelegd voor dit vergrijp maar na een tweede keer werd de partij gestopt. Later werd er in de ring een stukje van het rechteroor van Holyfield gevonden. Tyson’s bokslicentie werd voor 15 maanden ingetrokken. In 1999 keerde Tyson terug in de ring en won (ondanks een waarschuwing) uiteindelijk in de vijfde ronde van Francois Botha.

Daags na deze partij ging het opnieuw mis. Tyson werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor het mishandelen van twee motorrijders. Na zijn vrijlating vocht Tyson nog enkele partijen en in 2002 kreeg hij de mogelijkheid op een titelgevecht tegen Lennox Lewis (houder van de WBC, IBF en IBO titel). Tyson kreeg echter geen licentie voor het gevecht. Het gevecht vond alsnog plaats in juni van dat jaar. Lewis won in de achtste ronden via een knock out. Hij vocht hierna nog enkele partijen om uiteindelijk op 11 juni 2005 letterlijk en figuurlijk de handdoek in de ring te gooien.

Tyson verdiende in zijn carrière meer dan $ 300 miljoen aan ring- en prijzengeld maar slaagde er toch in om, mede door slechte adviezen, failliet te gaan. Om zijn schulden af te betalen gaf Tyson nog enkele boksdemonstraties in Amerika en de rest van de hele wereld.