In Japan is hij beroemd. In eigen land is hij alleen voor de kenners een grote naam. Hoogleraar marktonderzoek Michel Wedel was negen keer Nederlands karatekampioen en veroverde in 1987 de Europese titel in het zwaargewicht. Van zijn laatste 25 partijen won Michel Wedel, zwarte band vierde dan, er maar liefst 22 op knock-out. Hij was de schrik van de dojo. Zijn lage trap en linkse hoek op het lichaam van de tegenstander waren snoeihard. “Het waren de hardste trappen en klappen die ik ooit heb gevoeld”, schrijft de Brit Michael Thompson, Wedel’s tegenstander in de finale van het Europees kampioenschap 1987.

Thompsons brief, die is opgenomen in Wedels boek ‘Kyokushin Karate, training and fighting’, is typerend voor deze tak van sport. Waar kickboksers en boksers hun tegenstanders buiten de wedstrijd om vaak vijandelijk en nors blijven bejegenen, is de sfeer bij full contact karate na afloop meestal opvallend vriendelijk. “Het gaat bij ons om de sportieve prestatie”, zegt Wedel. “Hoe agressief je ook vecht, hoe hard dat schoppen en slaan ook is, na de wedstrijd val je elkaar weer om de schouder. Je hebt respect voor je tegenstander. Door karate heb ik over de hele wereld goede vrienden gekregen.”

Zijn entree in de vechtsport was weinig heroïsch. Als kleuter van vijf moest hij met zijn vader, die sportinstructeur was, mee naar judo. “Met tranen in de ogen” ging hij richting sportschool, tot zijn moeder ingreep en de martelgang hem bespaard bleef. Pas op zijn twaalfde was hij er aan toe. Maar toen ging het ook snel. Na enkele jaren had hij de bruine band en gaf zelf les. Via een advertentie in de krant kwam hij op het spoor van de full contact karate. ‘Een sportschool op de hoek’ bood karatelessen aan en dat leek de jonge Michel wel wat. Tot ergernis van zijn vader. “Misschien was het, achteraf gezien, ook wel een poging om los te komen van mijn vader.”

Met zijn 1 meter 97 was hij geknipt voor karate. Op zijn twintigste, toen hij biologie studeerde in Leiden, werd hij voor het eerst Nederlands kampioen zwaargewicht. “Toen was ik wel behoorlijk fanatiek. Ik trainde zes dagen per week. Iedere dag fietste ik als een bezetene op en neer tussen mijn woonplaats Den Haag en Leiden. En ‘s avonds en ‘s nachts verdiende ik bij als oppasser in een jongerentehuis. Dat was net iets te veel en ik kreeg de ziekte van Pfeiffer.” Een tijdje ging het in een lagere versnelling, maar voor het wereldkampioenschap in Tokyo (1979) was hij weer net op tijd fit.

Hij bracht het er redelijk af, met een plaats bij de laatste dertig tot vijftig, maar echt tevreden over de drie wk’s die hij meemaakte, is hij niet: “Nooit kwam ik bij de laatste acht. Achteraf denk ik dat ik weinig geluk heb gehad. Ik had al vroeg zware tegenstanders en dat betekende blessures. Dan kom je er niet door.” Zijn internationale roem verdiende hij als Europees kampioen en als winnaar van grote toernooien in Oost-Europa en Japan. “Dan treed je soms op voor een publiek van zo’n 30.000 mensen.”

Toch is hij altijd amateur gebleven. Zijn werk, hoofd statistiek bij tno, kwam op de eerste plaats. Rond zijn promotie, op zijn dertigste, was het mooi geweest. Wedel stopte met de wedstrijdsport. Bijna tien jaar is hij inmiddels hoogleraar aan de economische faculteit van de RUG en veel van zijn studenten weten nauwelijks iets van zijn roemruchte sportcarrière. Maar in Japan is hij nog steeds een sportheld. “Ik was eens met een collega in Pittsburg in een Japans winkeltje. De eigenaar zei: ‘U lijkt op een bekend iemand, u bent de look alike van Michel Wedel.’ Toen hem duidelijk werd dat ik écht Michel Wedel was, trommelde hij direct vrienden en familieleden op die allemaal een handtekening wilden… Dat was grappig, maar verder vind ik het wel zo prettig om de beroemdheid buiten de deur te hebben.”

Bron:
Universiteitskrant Groningen