Matsutatsu Oyama (Kyokushin Karate)Matsutatsu (Mas) Oyama werd als Yong I-Choi geboren op 27 juli 1923 in een dorp niet ver van Gunsan in Zuid-Korea. Op een relatief jonge leeftijd werd hij naar Manchuria in Zuid-China gestuurd om te gaan leven op de boerderij van zijn zus. Op negenjarige leeftijd begon hij te trainen in een Zuid-Chinese vorm van Kempo, ’18 handen’ genaamd. Zijn meester was Yi, die in die tijd werkzaam was op de boerderij.

Toen Oyama op 12-jarige leeftijd terugkeerde naar Korea, ging hij verder met trainen in Koreaans Kempo. In 1938, toen hij 15 was, reisde hij naar Japan voor een pilotenstudie, om net zo te worden als zijn toenmalige held, Korea’s eerste gevechtspiloot. Om op eigen benen te staan op die leeftijd bleek moeilijker dan gedacht, vooral als Koreaan in Japan. De pilotentraining hield hij dan ook al snel voor gezien. Hij bleef wel martial arts trainen, vooral judo en boksen.

Op een dag zag hij enkele studenten Okinawa Karate trainen. Hij was erg geïnteresseerd en hij ging trainen in de dojo van Gichin Funakoshi op de Takushoku Universiteit. Zijn vooruitgang was zo groot dat hij op zijn zeventiende al 2de dan was en tegen de tijd dat hij op zijn twintigste in het Japanse leger ging was hij al 4de dan. Zijn vooruitgang in judo was al even spectaculair, maar vanwege gebrek aan tijd moest hij daarmee stoppen.

Toen Japan zich overgaf in de Tweede Wereldoorlog werd dit bijna te veel voor Mas Oyama. Gelukkig leerde hij So Nei Chu kennen. Hij spoorde Mas Oyama aan om zijn leven te wijden aan martial arts. Hij trok de bergen in om te trainen en niet zonder succes. In 1953 opende Mas Oyama zijn eerste Dojo in Tokyo. In juni 1964 werd het huidige Karate Hoofdkwartier van de Wereld geopend en werd de naam Kyokushin (ultieme waarheid) in gebruik genomen. Kyokushin karate verspreide zich over meer dan 120 landen wereldwijd en er zijn meer dan 10 miljoen geregistreerde leden, wat het één van de grootste martial arts organisaties ter wereld maakt.

Op 26 april 1994 overlijdt Matsutatsu Oyama op 70-jarige leeftijd aan longkanker.