Martial Arts in de moderne cultuurReferenties naar de concepten en gebruiken van Chinese krijgskunsten kunnen worden gevonden in de cultuur. Historisch kan de invloed van de Chinese krijgskunsten worden gevonden in boeken en in de uitvoerende kunsten die specifiek zijn voor Azië. Recent zijn deze invloeden ook te zien op het witte doek en op de televisie en bereiken zo een groter publiek. Hierdoor hebben de Chinese krijgskunsten zich verspreid buiten de etnische wortels en hebben vandaag de dag een globale uitstraling.

Krijgskunsten spelen een prominente rol in het literatuur genre dat bekend staat als wuxia. Dit type fictie is gebaseerd op de Chinese concepten van ridderlijkheid, een afzonderlijke krijgskunst maatschappij (Wulin) en een centraal thema waarin een krijgskunst voorkomt. Wuxia verhalen werden al gemaakt in de 3de-2de eeuw v. Chr. en werden populair tijdens de Tang dynastie en evolueerden tot romans in de Ming dynastie. Dit genre is vandaag de dag nog extreem populair in heel Oost-Azië.

Krijsgkunst invloeden kunnen ook worden gevonden in de Chinese opera waarvan de Peking opera het bekendste voorbeeld is. Deze populaire vorm van drama dateert uit de Tang dynastie en is een goed voorbeeld van de drijvende kracht van de Chinese cultuur. Sommige krijgskunst bewegingen worden ook daadwerkelijk uitgevoerd door artiesten die optreden in de Chinese opera.

In moderne tijden zijn de Chinese krijgskunsten vooral bekend geworden door de vele vechtsport films. De films van Bruce Lee waren de grote kracht achter de populariteit van de Chinese vechtsporten. Een TV-serie in Amerika, Kung Fu geheten, zorgde ook voor veel aandacht voor de vechtsporten. In drie jaar tijd werden er meer dan 60 afleveringen uitgezonden. Het was een van de eerste TV shows die probeerde om de filosofie van de Chinese krijgskunsten weer te geven.

Acteurs zoals Jet Li en Jackie Chan hebben veel voor de Chinese krijgskunsten betekend. Zonder hun films was de vechtsport nooit zo populair geworden. In China worden vechtsportfilms vaak aangeduid als Kung Fu films. Helaas vinden veel beoefenaars het nog steeds zonde dat de nadruk ligt op het vechten en niet op de onderliggende filosofie.