Lumpinee Stadium (Bangkok, Thailand)Het ‘Lumpinee Boxing Stadium’ is de legendarische indoor sportarena in Bangkok, Thailand. Dit is het walhalla van het thaiboksen. Iedere liefhebber ter wereld droomt ervan om hier te vechten of om toeschouwer te zijn. Het Lumpinee wordt gerund door het Thaise leger in opdracht van de Thaise regering. Overal ter wereld is het Lumpinee het symbool voor het moderne Muay Thai. Er is zelfs een aparte titel gekoppeld aan dit stadion: ‘Champion of Lumpinee’. Volgens velen is deze titel zelfs prestigieuzer dan de wereldtitel. Gezien de fysieke bouw van de gemiddelde Thai zijn er lang geen titels in alle gewichtsklassen. Eigenlijk zijn alleen de lichtere gewichtsklassen er vertegenwoordigd.

Meestal worden er drie dagen per week gevechten georganiseerd in deze arena. De arena werd overigens pas 10 jaar later gebouwd dan de oorspronkelijke thaibokstempel: Rajadamnern. Vrouwen mogen hier niet vechten. Het minimumgewicht voor de mannen is 45 kilogram. Tevens moeten de vechters uit gezondheidsoverwegingen minstens 15 jaar oud zijn.

Het Lumpinee stadion is overigens één van de weinige plaatsen waar gokken legaal is.

De beroemdste Nederlandse vechters die hier kampioen werden zijn: Peter Smit, Ramon Dekkers, Rob Kaman en Ivan Hippolyte. De beroemdste Thaise kampioenen (waaronder enkele ware legendes in Thailand) zijn: Matee Jedeepitak, Samart Payakaroon, Saekson Janjira, Namkabuan Nongkeepayahut, Dieselnoi Chor Thanasukarn, Sakmongkol, Anuwat Kaewsamrit, Saenchai Sor Kingstar, Chokdee Por. Pramuk en Buakaw Por. Pramuk.

Het oude Lumpinee Stadium is niet meer in gebruik sinds een paar jaar. In plaats daarvan is er nieuw stadion gebouwd in Bangkok.