Kodokan (Tokyo, Japan)Het Kodokan Instituut is het hoofdkwartier van Judo. Letterlijk vertaald betekend ´ko´ het ´geven van les´ of het ´verspreiden van informatie´. ´Do´ betekent ´de weg´ en ´kan´ betekent een ´openbaar gebouw of zaal´. Ruw vertaald kan men dus zeggen dat kodokan betekent: ‘een plek om de weg te bestuderen of te promoten’.

Het Kodokan Instituut werd opgericht door de beroemde grondlegger van judo Jigoro Kano in 1882. Het is nu gesitueerd in een acht verdiepingen tellend gebouw in de hoofdstad van Japan, Tokyo. Dit gebouw werd in gebruik genomen in 1958 in het Bunkyo-ku district.

In 1982 werd het honderdjarig bestaan van het judo gevierd. Uiteraard was de plaats voor dit festival de heilige tempel van het judo: de Kodokan. Tevens werd het gebouw verder uitgebreid en uiteindelijk hernoemd tot Kodokan International Judo Center. De bouw hiervan werd afgerond in 1984.

Het Kodokan Instituut is eveneens het centrum waar de dancertificeringen voor Judokas over de hele wereld worden uitgegeven. Het is tevens verantwoordelijk voor de inhoud van danexamens en de judo syllabi van instructeurs over de hele wereld.