Kenwa Mabuni (Shito-Ryu Karate)Shinan Kenwa Mabuni werd geboren in Shuri, Okinawa, in 1893. Hij was de 17de generatie van een beroemde Samurai familie met de naam ‘Onigusuki’. Hij begon met het trainen van de Shuri-Te (hand van Shuri) op 13-jarige leeftijd. Zijn leraar was Meester Ankoh Itosu. In die tijd was het leren van martial arts nog voorbehouden aan mensen van stand of afstammelingen van samurais. De training omvatte onder mee de studie van de lege hand technieken en Kobudo. Tijdens de training raakte hij bevriende met Choyun Miyagui, uitvinder van de Goju-Ryu, die hem introduceerde bij Meester Kanryo Higaonna die net was teruggekeerd uit de Chinese provincie Fuken waar hij de de stijl van de Naha-Te (hand van Naha) had getraind.

Ondertussen trainde Mabuni Kobudo met de belangrijkste meester van het eiland: Sensei Sakumoto. Daarna bekwaamde hij zich in het gebruik van de Bo en de Sai en werd uiteindelijk meester in het gebruik van de Bo, Sai, Tonfa, Kama en Nunchaku. In Okinawa ging hij lesgeven in martial arts aan de plaatselijke politie. Rond 1920 bezoekt hij talloze keren het vasteland van Japan om zijn systeem te demonstreren en in 1922 keert hij terug naar Kioto. Hij verhuist definitief naar Japan in 1929 en vestigt zich in Osaka waar hij les geeft in martial arts op de lokale universiteit en aan de politie. In zijn periode in Okinawa kunnen we Kenzo Mabuni, Kensei Kaneshiro en Teruo Hayashi als zijn beste studenten bestempelen. In zijn tijd in Japan zijn dit Kenei Mabuni, M. Tsujikawa, Tomoyori Watanabe, Ryushu Sakagami, Manzo Iwata en Chojiru Tani.

Mabuni heeft veel artikelen geschreven voor gespecialiseerde magazines en schreef bovendien enkele boeken over de techniek van zijn vorm van karate: ‘Seipai No Kenkyu’, ‘Yosi-Goshin-Jutsu’ en ‘Kobu-Juzai-Goshin-Jutsu Karate Kempo’. Shinan Kenwa Mabuni overlijdt in 1957 op 64-jarige leeftijd. Hij gaat de boeken in als uitvinder van één van de beroemdste karatestijlen.