Balans structuur en houding
Beoefenaars van Wing Chun zijn van mening dat de persoon met een betere lichaamshouding het gevecht zal winnen. Een correcte Wing Chun houding is zoals een stuk bamboe, stevig maar flexibel, geworteld maar bewegend. Deze houding wordt gebruikt om externe krachten om te buigen of te leiden richting de grond. Balans is gerelateerd aan structuur omdat een goed gebalanceerd lichaam sneller herstelt van stoten als de structuur goed wordt onderhouden. Beoefenaars van Wing Chun preferen een houding waarbij de ellebogen dichtbij het lichaam worden gehouden. De armen worden vaak kruislings gehouden om de vitale delen van het lichaam te beschermen. Alle aanvallen worden vanuit deze sterke, stabiele houding uitgevoerd. Binnen Wing Chun wordt een houding zelden opgegeven voor een aanval omdat men van mening dat dit dat offensieve openingen biedt aan de opponent. Structuur wordt als belangrijk gezien, niet alleen vanwege defensieve redenen maar ook vanwege de aanval. Als de beoefenaar goed geworteld staat, dan kan hij slaan met een grotere kracht.

Ontspanning
Zachtheid en het uitvoeren van technieken op een ontspannen manier is fundamenteel voor Wing Chun.
– Spanningen reduceren stootsnelheid en stootkracht.
– Onnodige spierspanning verspilt energie en zorgt voor uitputting
– Gespannen armen zijn minder vloeiend tijdens chi sao
– Een gespannen ledemaat is voor een opponent makkelijker te grijpen dan een ontspannen ledemaat.
– Een ontspannen maar gericht ledemaat heeft de mogelijkheid om gaten te voelen in de structuur van de opponent.
– Een worsteling zorgt voor een korter gevecht. Minimale brute kracht in alle bewegingen is de grote gelijkmaker in ongelijke krachtproeven.

Middenlijn
Het bestaan van een centrale as is een wel bekend concept binnen Wing Chun, de interpretatie van het middenlijn concept is dit echter niet. Er bestaan vele variaties maar de meest geziene interpretatie is die van een denkbeeldige rechte lijn die loopt vanaf het midden van de borst van de beoefenaar naar het midden van de borst van de opponent. De belangrijkste trefpunten van het menselijk lichaam liggen op of nabij deze lijn en zijn de ogen, neus, keel, solar plexus en kruis.

Wing Chun technieken zijn over het algemeen gesloten waarbij de ledematen zijn ingetrokken om het centrale deel te beschermen maar ook om de balans intact te houden. In de meeste omstandigheden komen de handen niet buiten de cirkel die kan worden gemaakt als met de armen wordt gezwaaid. Hiervoor is een beweging van de voeten nodig.