Jon Bluming (Kyokushin Karate)Johannes Cornelius (Jon) Bluming werd op 6 februari 1933 in Amsterdam geboren. Jon Bluming is een Nederlandse meester in enkele traditionele Japanse vechtsporten (budo) met hoge graden in bojitsu (4de dan), jaijutsu (4de dan), jodo (4de dan), karate (10de dan, 10de dan Kyokushin) en kendo (2de dan). Jon Bluming was een leerling van de pionier van het judo, de tandarts dr. G. F. M. Schutte (opa Schutte) uit Haarlem.

Hij trainde in 1950 aan het Koreaans Judo College (KYC) in Seoel onder leiding van Choi In-Do en wijdde zich aan de traditionele Koreaanse vechtsport Taekgyeon. Bluming nam actief deel aan de aan de Koreaanse oorlog als lid van de VN-strijdmacht en raakte enkele malen gewond. Na die oorlog vervolgde hij zijn judo-training in Tokyo op aanbeveling van de gerenommeerde budo-historicus Donn F. Draeger. In 1958 werd hij toegelaten tot de beroemde Kenshusei, een speciale klas voor de 25 beste leden van het judo-instituut de Kodokan, dat in die tijd onder leiding stond van Kyuzo Mifune.

In 1960 eindigde hij op de 3de plaats, achter de latere Olympische kampioenen Akio Kaminaga en Isao Inokuna, bij de nationale Olympische selectiewedstrijden, waarna hij een intensieve budo-studie begon: nihon-den kobudo onder Ichitaro Kuroda en Takaji Shimizu alsook Kyokushinkai karate onder Masutatsu Oyama, van wie hij meesterleerling werd. Bluming was in 1964 in belangrijke mate betrokken bij de oprichting van de ‘International Karate Organization’ (IKO). Hij was de eerste buitenlander die les gaf in karate in het land van herkomst en bracht het Kyokushinkai karate in Europa (1961).

Op 15 januari 1965 verleende Mas Oyama als erkenning voor zijn verdiensten Bluming de 6de dan Kyokushin karate als eerste niet-Japanse karateka. Op 4 september 1994 werd hij voor zijn inzet voor het internationale karate geëerd met de 10de dan, verleend door de vijf grootste Japanse karate-organisaties. Hij was nationale karatetrainer in Nederland en in België en richtte in 1962 de Nederlandse Karate Associatie (NKA) op, in 1968 de Europese Karate Organisatie (EKO) en in 1996 na het uittreden uit de IKO de International Budo Kaikan (IBK). Deze organisatie verliet hij in 2006 na onenigheid met het officiële bestuur.

Tot zijn vele leerlingen behoren onder anderen de karateka’s Hideyuki Ashihara, koning Juan Carlos I van Spanje, Jan H. Kallenbach, Geert J. Lemmens, Otti Roethof en Alain Sétrouk, alsmede de judoka’s Chris Dolman en Wim Ruska (die met hem brak na enkele meningsverschillen). Begin jaren zestig daagde Bluming Anton Geesink meermalen tevergeefs uit tot een tweegevecht. Omdat beide judoka’s waren aangesloten bij rivaliserende judobonden (NAJA, respectievelijk NJJB) was het nooit tot zo’n krachtmeting gekomen. Ook had dit tot gevolg dat Bluming, anders dan Geesink, niet mocht deelnemen aan internationale kampioenschappen.