Joe Louis, zijn echte naam was Joseph Louis Barrow, was een bokser in het zwaargewicht. Hij was 11 jaar wereldkampioen in deze gewichtklasse en wist zijn titel 25 keer met succes te verdedigen. Geen enkele andere bokser heeft hem dit tot nu toe nagedaan. Geboren in Alabama verhuisde hij op jonge leeftijd naar Detroit. Hier kwam hij in aanraking met de bokssport. Hij bleek al snel over talent te beschikken en in 1934 besloot hij om professioneel bokser te worden.

In de bokswereld maakte hij snel faam met nog nooit vertoonde stootcombinaties. Al snel werd hij in het diepte gegooid en moest hij tegen toppers boksen zoals Primo Carnera en Max Baer. Tot verrassing van velen wist hij deze bokser op KO te verslaan te verslaan. Tevens bracht hij de Bask Paolino Uzcudun zijn eerste K.O. nederlaag toe. Pas na 28 wedstrijden verloor Joe Louis een wedstrijd. Hij ging KO in de 12de ronde tegen de Duitser Max Schmeling. In 1938 stonden de twee weer tegen elkaar in de ring. Het was een nogal beladen duel zo aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. De partij was echter snel over. Al in de eerste ronde sloeg Louis de Duitser KO. Hierna brak de oorlog uit en Louis diende zijn land. Hij trok door Europa waar hij de Amerikaanse troepen bezocht.

Na de oorlog pakte hij het boksen weer op maar in 1950 sloeg het noodlot toe. Hij raakte al zijn geld kwijt aan de belastingdienst. Hij werd gedwongen om zijn pensionering uit te stellen. Hij verloor echter van Ezzard Charles en ging daarna vechten tegen mindere tegenstanders. Op 26 oktober 1951 ging hij de ring in tegen zijn laatste tegenstander, Rocky Marciano. In de 8ste ronde ging hij neer. Joe Louis was op 39-jarige leeftijd aan het einde van zijn carrière waarin hij 69 keer won (55 op K.O.) en 3 keer verloor.

Na het boksen bleef Joe Louis in de schijnwerpers. Hij had flinke schulden en ging werken bij het Caesar´s Palace hotel in Las Vegas. Zijn gezondheid was echter zwak en hij onderging twee hartoperaties die werden betaald door Frank Sinatra, een goede vriend van hem. Op 12 april 1981 overleed Joe Louis aan een hartaanval. Hij ligt begraven op de militaire begraafplaats in Arlington, Virginia.