Joe Frazier (Boksen)Joe Frazier werd geboren in het Amerikaanse Beaufort in de staat South Carolina. Hij droeg de titel in het zwaargewicht tussen 16 februari 1970, toen hij in vijf rondes Jimmy Ellis versloeg in New York en 22 januari 1973, toen hij werd verslagen door George Foreman in Kingston op het eiland Jamaica. Tijdens zijn amateur carièrre was Joe Frazier één van de beste zwaargewichten in de Verenigde Staten. Tijdens Olympische voorwedstrijden verloor hij echter van Buster Mathis.

Door een blessure van Mathis mocht hij als vervanger naar de Olympische Spelen van Tokyo in 1964. Hij won de gouden medaille in zijn gewichtsklasse. Hij begon zijn professionele carrière in augustus 1965. Joe Frazier was een gezette man (1,80 m en 93 kg) met een agressieve stijl en een krachtige linker. Hij werd vergeleken met een eerdere zwaargewicht kampioen: Rocky Marciano. Nadat in 1967 van Muhammad Ali zijn titel was ontnomen (dienstweigering) werd het zwaargewicht kampioenschap een zooitje.

Op 4 maart 1968, in een titelgevecht erkend door de New York State Athletic Commission en vergelijkbare bonden in andere staten, won Frazier in 11 ronden van zijn oude rivaal Mathis. De maan daarop won Jimmy Ellis een kampioenschapstoernooi (geweigerd door Frazier) dat was goedgekeurd door de World Boxing Association (WBA). Frazier verdedigde viermaal met succes zijn New Yorkse titel, alvorens Ellis te verslaan na een knock out in de vijfde ronde. Nu had hij dus ook de WBA titel in het zwaargewicht in zijn bezit.

In 1970 mocht Ali weer boksen en er werd een gevecht georganiseerd tussen de ongeslagen voormalig kampioen en Frazier. Op 8 maart 1971 troffen de twee zwaargewichten elkaar in Madison Square Garden in een gevecht met de toepasselijke titel ‘The Fight of the Century’. Het gevecht duurde vijftien bloedstollende ronden en uiteindelijk trok Frazier aan het langste eind. Na een verloren partij in 1973 tegen George Foreman, stond Frazier opnieuw tegenover Muhammad Ali in 1974. Ditmaal was het Ali die won na 12 ronden.

Op 1 oktober 1975 troffen de twee rivalen elkaar voor de derde keer. Het gevecht vond plaats in de Filipijnen. Het gevecht stond bekend als ‘The Thrilla in Manila’ en had als inzet de titel in het zwaargewicht. Ditmaal won Ali na een technisch knock out in de veertiende ronde. Na nog enkele partijen gebokst te hebben ging Frazier met een welverdiend pensioen in 1976. In 1981 keerde jij nog eenmaal terug in de ring, maar zonder succes. Hij startte een sportschool in Philadelphia. Hij hielp zijn zoons bij het opstarten van hun bokscarrière en trainde tevens zijn dochter Jacqui die in 2000 een professionele carrière begon.