Jan Plas (Muay Thai)Jan Plas (16 maart 1945) was verantwoordelijk voor de introductie van kickboksen in Europa. De Nederlandse kickbokser begon in 1978 zijn eigen school ‘Mejiro Gym’ waar talloze Nederlandse pioniers op kickboks gebied zijn opgeleid. Jan Plas zelf had de fijne kneepjes van het kickboksvak geleerd in Japan van trainer Kenji Kurosaki. Jan Plas was onder de indruk van het niveau van de training bij ‘Mejiro Gym Tokyo’ en hij besloot daar te blijven om te trainen met kampioenen als Fujiwara en Shima.

Veel ervaring rijker keerde hij terug in Nederland om daar zijn eigen school op te starten. De dojo van Kurosaki was gelegen in het ‘Mejiro’ district, vandaar de keuze van de naam van zijn school. Bovendien richtte hij in 1978 de NKBB (Nederlandse Kick-Boxing Bond) op, de eerste kickboks organisatie in Nederland. Tot de vechters die zijn opgeleid bij ‘Mejiro Gym behoren bekende namen als Lucien Carbin, Johan Vos, Aris Koopman, Bert van Os, Bob Schreiber, Thijs Veldman, Rob Kaman, André Brilleman, Fred Royers, Peter van Os, Miloud El Guebli, Husseyin Ay, André Mannaart, Leo de Snoo, Muzafer Yamali, Nina van Roeden, Ernesto Hoost en vele anderen.

Jan Plas heeft veel grote vechters getraind en werkt nog steeds met één van de grootste: Peter Aerts.

Jan plas is op 65-jarige leeftijd overleden. Dat werd woensdag 1 september bekend gemaakt door het door hem opgerichte Mejiro Gym. Hij zal worden herdacht als een van de belangrijkste personen van de Nederlandse kickboxwereld.