GrondgevechtTijdens een gevecht kan ook op de grond worden doorgevochten. Dit mag alleen nadat een deelnemer aan het gevecht op reglementaire wijze tegen de grond is gewerkt. Men mag niet gaan liggen op de grond en vervolgens een grondgevecht aangaan. Op de grond proberen de deelnemers door middel van klemmen of verwurging tot de winst in de partij te komen.

Houdgrepen (osaekomi)
Deze zijn van belang in een gevecht omdat degene die de controle heeft zijn tegenstander kan raken met vuisten, benen en hoofd. Als een houdgreep 25 seconden lang wordt volgehouden, dan wint degene die de houdgreep uitvoert de wedstrijd. Een houdgreep is niks meer dan de tegenstanders op zijn rug houden. Volgens de regels zoals die in 1905 waren, was het slechts voldoende om de opponent 2 seconden met zijn schouders vast te drukken. Dat is de tijd die een samurai nodig had om een mes te pakken en de opponent neer te steken.

De lichaamsschaar
Als de persoon die op de grond wordt gehouden zijn benen om het lichaam van zijn tegenstander slaat, dan houdt hij zijn tegenstander evengoed tegen de grond als de tegenstander hem. Zijn tegenstander kan namelijk niet opstaan zonder zijn opponent los te laten. Terwijl zijn benen om het lichaam van zijn tegenstander zijn geslagen, kan hij verschillende technieken toepassen zoals klemmen en verwurgingen. In deze positie, die ook wel de “guard” of “dekking” wordt genoemd.

Gewrichtsklem
Gewrichtsklemmen (kansetsu-waza) zijn effectieve vechttechnieken omdat het een judoka in staat stelt om zijn opponent zijn wil op te leggen. Klemmen op de elleboog worden als veilig beschouwd en kunnen worden toegepast tijdens wedstrijden om de tegenstander te laten afkloppen. Judo heeft, in het verleden, vele technieken gekend zoals de polsklem en rugklem die echter niet meer mogen worden toegepast in wedstrijden om de veiligheid van de sporters te waarborgen. Het bleek dat het aanvallen van deze gewrichten resulteerde in blijvende beschadigingen van de gewrichten. Desondanks leren veel judoka nog steeds deze verboden technieken en veel van deze technieken worden gebruikt in andere vechtsporten zoals sambo, Braziliaans Jiu-jitsu en Jiu-jitsu.