Gichin Funakoshi (Shotokan Karate)Gichin Funakoshi (10 november 1868 – 26 april 1957) was de grondlegger van Shotokan karate en wordt wel de ‘vader van het moderne karate’ genoemd. Hij was degene die in de jaren ’20 van de 20ste eeuw het karate op het vasteland van Japan introduceerde. Gichin Funakoshi werd geboren in Shuri op het eiland Okinawa.

Al op jonge leeftijd werd hij getraind door twee beroemde karate meesters uit die tijd. Elk van hen leerde hem een andere martial art van het eiland Okinawa. Meester Yasutsune (Ankoh) Azato leerde hem Shuri-te en meester Yasutsune Itosu trainde hem in Naha-te. De versmelting van deze twee stijlen zou later het Shotokan karate worden. Sensei Funakoshi introduceerde het karate in Japan. In 1917 werd hij gevraagd om zijn martial art te demonstreren op een educatieve tentoonstelling gesponsord door het Ministerie van Onderwijs.

In 1922 werd hij opnieuw gevraagd om Shotokan te demonstreren op een tentoonstelling. Hij werd nog een derde keer gevraagd om zijn kunsten te vertonen, maar dit was wel een heel speciaal verzoek. Hij demonstreerde zijn martial art voor de keizer en de keizerlijke familie. Na deze demonstratie besloot Funakoshi om in Japan te blijven en zijn martial art te promoten en er les in te geven. Gichin Funakoshi overleed in 1957 op 88 jarige leeftijd.

Naast het creëren van Shotokan karate en het introduceren van de martial art in Japan en de rest van de wereld, schreef hij ook nog het belangrijkste boek met als onderwerp karate: ‘Ryukyu Kempo: Karate-do’. Hij schreef ook nog het boek ‘Karate-Do Kyohan’ – het handboek voor Shotokan en hij schreef zijn autobiografie; Karate-Do, Mijn Manier van Leven. Door de ontwikkeling van zijn martial art en het schrijven van zijn boeken kunnen we Gichin Funakoshi bestempelen als de ‘meester der meesters’.