Ed Parker (Kempo)Edmund Kealoha Parker (19 maart 1931 – 15 december 1990) was een Amerikaanse beoefenaar van martial arts en tevens promotor, leraar en schrijver. Parker werd geboren in Hawaii en werd zeer religieus opgevoed. Hij begon op 12-jarige leeftijd met judo en later kwam daar boksen bij. Ergens in de jaren ’40 kwam Ed Parker in aanraking met Kempo door Frank Chow. Frank Chow stelde Ed Parker voor aan William Chow. Met hem trainde Parker gedurende zijn tijd bij de kustwacht en tijdens zijn studie aan de Brigham Young University.

In 1953 behaalt Parker de zwarte band. Parker opent zijn eerste commerciële karateschool in 1954 in het westen van de Verenigde Staten in Provo (Utah). In 1956 opent hij een dojo in Pasadena, Californië. Zijn eerste leerling die een zwarte band haalt is Charles Beeder. In 1962 opent een van Parker’s leerlingen een school in Ierland. Hierdoor verandert Parker de naam van zijn organisatie van ‘the Kenpo Karate Association of America’ naar ‘the International Kenpo Karate Association’.

Parker staat bekend om zijn zakelijke creativiteit. Hij heeft diverse martial arts beoefenaars geholpen om hun eigen dojo te openen. Hij was ook beroemd in Hollywood, waar hij diverse stuntmannen en beroemdheden trainde: de bekendste is Elvis Presley die de zwarte band in Kempo behaalde. Hij heeft een aantal bekende meesters voortgebracht zoals Frank Trejo die nu een school heeft in Californië. Hij heeft Bruce Lee geholpen aan nationale bekendheid door hem te introduceren bij de ‘International Karate Championships’.

Tijdens de laatste levensjaren van Elvis Presley deed Parker dienst als zijn bodyguard. Hij deed stunts voor films en acteerde. Hij staat bekende als de uitvinder van het Amerikaanse Kempo en hij wordt vaak de ‘Vader van het Amerikaanse Karate’ genoemd. Edmund K. Parker overlijdt in Honolulu na een hartaanval op 15 december 1990. Zijn weduwe Leilani Parker sterft op 12 juni 2006. Van zijn vier overgebleven kinderen is alleen zijn zoon Ed Parker junior nog steeds actief in het systeem dat zijn vader heeft gecreëerd.