Dolph Lundgren is geboren en getogen in het Zweedse Stockholm. Hoewel Dolph zich al vroeg interesseerde voor muziek en kunst, besloot hij toch in zijn vaders voetstappen te treden en een opleiding tot ingenieur te volgen. Na zijn militaire dienst ging hij aan de slag bij het Koninklijk Instituut voor Technologie in Stockholm. In militaire dienst was Dolph in contact gekomen met martial arts. Vijf jaar later vocht hij wedstrijden in Japanse Karate op het hoogste niveau en maakte deze discipline een groot deel van zijn leven uit.

Na zijn middelbare school volgde Dolph verschillende studies in de Verenigde Staten en Australië. In 1983 besloot hij naar New York te verhuizen om acteur te worden. Dit ging sneller dan gedacht. Zijn filmdebuut was in 1985 in de James Bond flim ‘A View to a Kill’. Het was echter zijn rol in ‘Rocky IV’ later dat jaar die hem definitief op de kaart zette. Na een auditieproces van 9 maanden met 5000 gegadigden, werd hij gecast door Sylvester Stallone zelf als Ivan Drago, de Russische tegenstander van Rocky.

Na het succes van ‘Rocky IV’ verhuisde Lundgren naar Los Angeles en speelde sindsdien in meer dan dertig films, waaronder hoofdrollen in actiefilms als ‘Masters of the Universe’, ‘Showdown in Little Tokyo’ en ‘Black Jack’. Daarnaast speelde hij nog rollen naast acteurs als Jean Claude van Damme (Universal Soldier) en naast Keanu Reeves (Johnny Mnemonic). Ook regiseerde hij nog enkele films.

Dolph Lundgren is er in geslaagd om zijn martial arts achtergrond niet te laten belemmeren door zijn hollywoodcarrière. Hij is beloond met de derde dan karate door de World Karate Organization in Tokyo. Op zijn erelijst staat onder meer het volgende: Aanvoerder van het Zweedse Nationale Karateteam, Zweeds kampioen en diverse titels in het zwaargewicht in Europa en Australië. Lundgren geeft nog steeds regelmatig karate demonstraties op toernooien wereldwijd.