Chris Dolman (Judo & Worstelen)Chris Dolman, geboren in februari 1945 te Amsterdam is één van de kleurrijkste en meest complete vechtsporters die ons land ooit heeft voortgebracht. In zijn actieve wedstrijdcarrière als worstelaar, powerlifter, Judoka, Karateka en Freefighter heeft hij maar liefst 40 nationale en 10 internationale titels behaald. Jarenlang genoot Kancho Chris Dolman, zowel binnen als buiten onze landsgrenzen, een reputatie als ‘sterkste vechter ter wereld’. Dit was niet alleen gebaseerd op zijn opzienbarende resultaten op de ‘tatami’ en in de ring, maar ook op zijn resolute optreden als ordehandhaver in de jaren ’70 en ’80 op de Amsterdamse wallen.

Kancho Chris Dolman stond in die periode aan het hoofd van een omvangrijk beveiligings- en portiersnetwerk dat er voor zorgde dat er in die tijd géén criminaliteit plaatsvond in het beroemdste toeristengebied van Amsterdam. Dat is tegenwoordig helaas wel anders. Als worstelaar heeft Kancho Chris Dolman het onmogelijke gepresteerd door in 1969 in het hol van de leeuw (Moskou) de Russen in hun eigen tak van sport te verslaan en wereldkampioen Sambo-worstelen te worden. Een ongelooflijk staaltje van machtsvertoon waarmee hij zijn naam in de internationale vechtsportwereld definitief neerzette.

Ook in het Judo behoorde de legendarische worstelaar tot de absolute top. Hoewel hij Willem Ruska in deze sport voor moest laten gaan was in Amsterdamse kringen algemeen bekend dat je beter met Ruska ruzie kon krijgen dan met Dolman. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Kancho Chris Dolman als één van de eerste Europese vechters werd uitgenodigd in Japan om deel te nemen aan een nieuwe sport die in korte tijd enorm populair zou worden: Freefight.

RINGS FIGHTING NETWORK is een organisatie in Japan die kampioenen uit diverse verschillende vechtsporten tegen elkaar laat uitkomen in één systeem. Wereldkampioenen en Olympisch kampioenen in het Judo en worstelen kwamen in actie tegen full-contact Karate-kampioenen en Jiu-Jitsu specialisten. In de nadagen van zijn imposante carièrre won Kancho Chris Dolman in 1993 de RINGS Open Mega Battle, waardoor zijn status als super-vechter nogmaals bevestigd werd. Daarvoor had hij al twee maal een gevecht geleverd tegen de sterkste mannen van de wereld. In 1987 versloeg Dolman de Engelsman Geoff Capes en in 1989 moest de Amerikaan Bill Kazemayer het afleggen tegen de onverslaanbare Amsterdammer.

Prijzenkast Kancho Chris Dolman:
4x kampioen van Nederland Judo
4x kampioen van Nederland Powerlifting
7x kampioen van Nederland Samboworstelen
11x kampioen van Nederland Grieks/Romeins worstelen
14x kampioen van Nederland Vrije stijl worstelen
Totaal: 40 Nationale titels
5x Benelux kampioen Grieks/Romeins worstelen
5x Open kampioen van Israel Samboworstelen

1966 Europees kampioen Judo (Lyon- Frankrijk)
1969 Wereldkampioen Samboworstelen (Moskou-Rusland)
1978 Open kampioen van de USA Samboworstelen (San Diego-USA)
1985 Wereldkampioen Samboworstelen (Souston-Frankrijk)
1985 Winnaar World Games Samboworstelen (Londen-Engeland)
1993 Winnaar RINGS Open Mega Battle Tournament (Tokyo-Japan)

In februari 2008 is Kancho Chris Dolman gepromoveerd tot 10de Dan. Enkele bekende leerlingen van Kancho Chris Dolman zijn: Joop Kasteel, Dick Vrij, Herman Renting, Valentijn en Allister Overeem, Hans Nijman en Nills van Noord.