Choi Yong Sul (Hapkido)Choi Yong Sul (Choi Yong Sool) is de grondlegger van het Hapkido. Choi Yong Sul werd op 20 juni 1904 in Yong Dong geboren, gelegen in het huidige Zuid-Korea. Op jonge leeftijd werd hij wees en hij werd door een Japanse zakenman meegenomen naar Japan. Deze wilde Choi Yong Sul adopteren, maar deze verzette zich hier hevig tegen. Hij vluchtte vanuit Moij naar Osaka en werd daar opgepakt door de politie omdat hij doelloos rondzwierf. Omdat hij geen familie had in Japan werd hij ondergebracht in een Boedistisch klooster in Kyoto waar hij werd opgevangen door de monnik Wadanabi Kintaro. Op deze leeftijd had Choi al interesse in vechtkunsten en de monnik bracht hem onder bij Takeda Sogaku, een grootmeester in de effectieve krijgskunst Dayto Ryo Aiki Jijitsu, waaruit ook Aikido is ontstaan.

Om zijn Koreaanse achtergrond te verbergen kreeg Choi Yong Sul een Japanse naam: Yoshida Asao. Choi heeft uiteindelijk meer dan 30 jaar als ‘student’ bij Takeda geleefd en door Japan getrokken om met martial arts geld te verdienen. In 1943 overleed Takeda en Choi keerde terug naar Korea. Hij had geen geld en geen papieren en had veel moeite om rond te komen. Suh Bok Sup zag hoe Choi zich in 1948 tegen 3 rovers verdedigde en was zeer onder de indruk van zijn technieken. Hij bood hem eten en werk aan in ruil voor lessen. Choi breidde het lesgeven uit en in 1958 voerde hij de naam Hap Ki Do in.

De grondlegger van Hapkido is in 1986 overleden en begraven op een heuvel nabij Taegu, de geboortestad van Hapkido. Op zijn graf staat de geschiedenis beschreven.