Bruce Lee (Jeet Kune Do)Bruce Lee (27 november 1940 – 20 juli 1973) is de beroemdste oosterse vechtsport-acteur van de 20ste eeuw. Bruce Lee werd als Lee Jun Fan geboren in Chinatown van de Amerikaanse stad San Francisco. Volgend de Chinese astrologie werd Lee geboren in het Jaar van de Draak, tussen 6 en 8 uur ‘s ochtends, het Uur van de Draak. Zijn vader was van Chinese afkomst, zijn moeder was half Chinese, half Duitse.

Toen Lee 3 maanden oud was verhuisde hij met zijn ouders naar Hong Kong. Zijn ouders waren filmacteurs, waardoor Lee als kind al in aanraking kwam met de filmwereld en op jonge leeftijd al enkele kleine rollen mocht spelen in Chinese films. Op 12-jarige leeftijd werd hij in elkaar geslagen door een straatbende en daarop besloot hij Kungfu-lessen te nemen. Hij beoefende de Wing Chun-stijl van Kungfu.

Toen hij 18 was keerde hij terug naar Californië om zijn middelbare school af te maken. Na het behalen van zijn diploma volgde hij een studie filosofie aan de Universiteit van Washington. Op de universiteit leerde hij Linda Emery kennen, met wie hij in 1964 zou trouwen. Na de afronding van zijn studie speelde Lee de rol van Kato in de televisieserie ‘The Green Hornet’. De serie werd niet echt een groot succes, mede omdat een vertolker van een bijrol (Lee) belangrijker werd dan de hoofdrolspeler.

Bruce Lee keerde terug naar Hong Kong en begon met het maken van de films die hem uiteindelijk zo beroemd zouden maken. Bruce Lee heeft talloze vechtstijlen geprobeerd: judo, karate, jiujitsu, Wing Chun en andere wushu stijlen. Hij was hierover niet tevreden en ontwikkelde zijn eigen stijl: een combinatie van Wing Chun, boksen en het hedendaagse kickboksen.

Uit deze nieuwe stijl vloeide later het Jeet Kune Do voort. Het is een vloeiende en praktische vechtkunst waarin de beoefenaar ervan vooral zichzelf is en uitdrukt. Dit brengt met zich mee dat de filosofische aspecten zeker niet verwaarloosd mogen worden en is daarmee onlosmakelijk verbonden met het JKD. Lee heeft twee demonstraties vaak gegeven: push-ups op twee vingers van één hand, en een stomp met een gestrekte arm van 1 inch afstand, de zogenaamde “one inch punch”. Deze techniek komt uit het wing chun.

Zijn goede opleiding en zijn bekendheid met vechtsporten maakten hem kundig op meerdere fronten. De films die hij heeft gemaakt zijn de aanleiding dat vechtsporten bij een groot publiek in het Westen onder de aandacht kwamen. Lee heeft bij het maken van de films met verschillende bekende acteurs samengespeeld, zoals Jackie Chan en Chuck Norris. In diverse films van Lee speelt Nora Miao een belangrijke rol.

Zoals gezegd trouwde Lee in 1964 met Linda Emery. Op 1 februari 1965 werd hun zoon Brandon Lee geboren. Brandon werd later ook filmacteur, maar kwam om bij de opnames van de film The Crow (1993). Op 19 april 1969 werd dochter Shannon Lee geboren. Lee overleed in het Queen Elizabeth Hospital te Hongkong. De oorzaak van zijn dood is omstreden. De officiële verklaring beschrijft het als een allergische reactie (anafylaxie) op pijnstillers – hersenoedeem – oftewel het opzwellen van de hersens. Zijn lichaam is begraven op het Lakeview Cemetery te Seattle.

Hoewel Lee slechts een handjevol films heeft gemaakt is zijn invloed onweerlegbaar. Hij is de man die de martial arts in het Westen in de schijnwerpers wist te krijgen. Zijn toewijding aan de vechtsporten, zijn fysieke en mentale kracht, en zijn energieke uitstraling dragen bij aan zijn roem.