Billy Wallace (Kickboksen)Billy Wallace (1 december 1945) is een Amerikaanse beoefenaar van martial arts. Hij staat beter bekend onder zijn bijnaam Bill ‘Superfoot’ Wallace of ‘Superfoot’. Wallace was een zeer bekende kickbokser uit de jaren ’70. Wallace werd geboren in Portland, Indiana en begon met judo en Shorin-ryu Karate in februari 1967 toen hij dienst deed bij de Amerikaanse luchtmacht. Na een aantal succesvolle wedstrijden in het non-contact circuit, maakte hij de overstap naar het full-contact kickboksen.

Bijgestaan door zijn coach Jim ‘Ronin’ Harrison, won Wallace 23 opeenvolgende professionele partijen tussen 1974 en 1980. Hij werd wereldkampioen karate in het middengewicht en stopte uiteindelijk met vechten zonder een partij verloren te hebben. Hij stond vooral bekend om zijn snelle trap met het linkerbeen, vooral zijn draaitrappen en haaktrappen. De snelheid van zijn trappen is ooit gemeten op 100 km per uur. Hij kon zijn tegenstanders met twee of drie trappen heel snel achter elkaar raken. Daarbij trapte hij om of over hun blok heen met zeer veel precisie.

Hij trapte vooral met zijn linkerbeen door een blessure aan zijn rechterknie die hij had opgelopen met judo. Hij moest ook een testikel missen nadat zijn kruisbeschermer onder een ongelukkige hoek werd geraakt. In 1973 raakte Wallace geblesseerd en iedereen dacht dat dit het einde van zijn carrière zou zijn. Maar één van zijn vrienden, wijlen Elvis Presley, liet een acupuncturist invliegen om hem te behandelen. Een jaar later werd Wallace professional en veroverde het PKA middengewicht karate kampioenschap na een knock out in de tweede ronde. In 1980 nam hij ongeslagen afscheid van de sport.

Wallace heeft lesgegeven in karate, judo, worstelen en gewichtheffen aan de ‘Memphis State University’ en schreef bovendien drie boeken: ‘Karate: Basic Concepts & Skills’, ‘Dynamic Kicking & Stretching’ en ‘The Ultimate Kick’. Billy Wallace speelde ook in een aantal films, waarvan ‘A Force of One’ met Chuck Norris de bekendste is.