Benny Urquidez (Kickboksen)Benny Urquidez (20 juni 1952), bijgenaamd The Jet, was wereldkampioen kickboksen, vechtkunstchoreograaf en acteur. Urquidez deed aan non-contact karate, tot hij in 1974 de overstap maakte naar het full-contact vechten. Hij werd in Californië geboren als zoon van een worstelaarster en een bokser, en stamt af van Baskische Spanjaarden en Indianen. Op zijn vijfde begon hij met boksen en op zijn achtste met andere vormen van martial arts.

Op 14-jarige leeftijd behaalt hij zijn zwarte band karate. Iets wat in die tijd (en nog steeds) zeer zeldzaam is. Benny Urquidez behaalde een zwarte band in maar liefst negen stijlen (judo, kempo, shotokan, taekwon-do, lima lama, white-crane kung fu, jiujitsu, aikido, en karate), wat onder meer de controle over een zeer groot aantal technieken inhoudt. Tevens is hij de oprichter van het Ukidokan Karate. Als acteur speelt Urquidez vooral een belangrijke rol in talloze martial arts films. In diverse films, zoals Wheels on Meals, vecht Benny Urquidez tegen Jackie Chan en zijn metgezellen. Hij speelt hierin een zeer taaie tegenstander, die bijna niet verslagen kan worden.

In 1993 besloot Urquidez zijn titel niet meer te verdedigen. Op dat moment had hij zes wereldkampioenschappen gewonnen en had hij iedere partij waaraan hij had deelgenomen gewonnen. Hij beëindigde zijn carrière dus met een ongeslagen status. Vanaf die tijd wijdde hij zich vooral aan acteren en choreografie. Ook bleef hij les geven in kickboksen en martial arts choreografie. Over dit laatste onderwerp heeft hij diverse boeken geschreven en instructievideo’s gemaakt.