Andy Hug (K-1 & Kyokushin Karate)Andy Hug (7 september 1964 – 24 augustus 2000) was een Kyokushin karateka uit het Zwitserse Wohlen. Hug was de eerste karateka die de K-1 World Grand Prix Championship won in 1996. In 1997 en 1998 behaalde hij de finale maar wist deze niet te winnen. Hug was een van de kleinste vechters uit de K-1. Toch versloeg hij tegenstanders als Jerome Le Banner en anderen die meer dan 25 kilo zwaarder waren. Hij werd snel populair en met hem de K-1 over de hele wereld.

In Japan kreeg hij de naam ‘Blue-Eyed Samurai’ ondanks dat hij bruine ogen had. Dit had een symbolische betekenis en refereerde aan zijn Zwitserse afkomst en aan het feit dat hij een ‘gaijin’ was, zoals buitenlanders in Japan vaak worden genoemd. Hug was de enige K-1 vechter ooit die werd beloond met de eervolle samurai titel door K-1 oprichter Kazuyoshi Ishii en hij stond alom bekend als de moedigste K-1 vechter van allemaal. Andy was legendarisch om zijn neerwaartse trap (axe kick) en behaalde hier talloze zeges mee, ook tegen de meest ervaren vechters in de wereld. De lage achterwaartse hieltrap, gericht op de dij van zijn tegenstander, was ook een van zijn handelsmerken. In Japan stond deze bekend als de ‘Hug Tornado’ omdat niemand hem zo perfect kon uitvoeren als Hug.

Andy verslaat Mirko ‘Cro-Cop’ Filipović bij de K-1 Fight Night op 3 juni 2000 in Zürich, Zwitserland. Zijn laatste gevecht was tegen Nobu Hayashi op 7 juli 2000. Slechts iets meer dan een maand later is Andy Hug dood. Op 24 augustus 2000, overlijdt Andy onverwacht aan de gevolgen van leukemie, slechts enkele weken voor zijn 36ste verjaardag. Zijn enorme populariteit in Japan zorgt ervoor dat zijn overlijden in heel Japan voorpaginanieuws is. In Tokyo wordt een monument voor hem geopend waar zijn Japanse fans konden bidden en condoleances en bloemen voor hem konden achterlaten.

Erelijst:
Europees Kampioen Kyokushin Karate – 1985
Europees Kampioen Kyokushin Karate – 1991
2de plaats Karate World Cup – 1992
2de plaats Karate World Cup – 1993
Kampioen K-1 GP – 1996
finalist K-1 GP – 1998